Bemötande- och likabehandlingsplan
På Örjanskolan har vi en gemensam “Bemötande- och likabehandlingsplan” som ligger till grund för att arbeta målinriktat och systematiskt.
Vårt gemensamma övergripande mål är att alla på Örjanskolan ska känna trygghet och arbetsglädje i en säker och trivsam miljö.
Syftet med Bemötande- och likabehandlingsplanen är att barn och unga ska skyddas mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Bemötande- och likabehandlingsplan finns i sin helhet på skolans skolplattform:Schoolsoft
Alla skolans medarbetare ska arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande för att skapa en trygg och säker skola.
Till hjälp har skolan ett trygghetsgrupp som stöttar och arbetar åtgärdande då det behövs.
Skolans trygghetsgrupp består av:
Jessica Brozin Forsberg: Lärare med specialpedagogisk kompetens
My Bergbjörk: Lärare med specialpedagogisk kompetens
Jorinda Hovberg: Resurspedagog
Johanna Sandberg: Rektor
Ni är välkomna att höra av er, i första hand till ansvarig klasslärare eller klassföreståndare och i andra hand till oss i Trygghetsgruppen.
Lättast når ni oss på mail: eht@orjanskolan.seDär meddelar ni oss ärendet i korthet och erat telefonnummer, vi kontaktar er då antingen i skift eller ringer.
Medling vid konflikter
Skolans alla medarbetare arbetar och har gjort utbildningar tillsammans med Medlingcentrum.
Skolmedling bygger på att de som har konflikten själva ska få hantera den med stöd av en vuxen.
En vuxen på skolan går in i den medlande rollen och hjälper eleverna att hantera sin konflikt utifrån en tydlig struktur.
Medlaren är opartisk och tar inte parti för någon av de inblandade i situationen.
Målet med medling är att hjälpa eleverna att hantera sin konflikt och att hitta ett bättre förhållningssätt till varandra framöver så att liknande situationer inte uppstår igen.
Om det som skett är i maktobalans, tex att flera elever systematiskt utsatt en annan elev används inte medling som verktyg.
Trivselregler
Varje år ser vi över skolans trivselregler.
Trivselregler ska arbetas fram gemensamt med alla, elever och medarbetare. Därför revideras trivselreglerna inför varje läsår.
Trivselreglerna finns i sin helhet på skolans skolplattform: Schoolsoft